Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Ένας σπουδαίος Άνθρωπος .......

          Πριν αρκετό καιρό έμαθα για την ύπαρξη ενός πολύ σημαντικού Έλληνα γιατρού , ο οποίος έχει θεραπεύσει πάνω από 9000 παιδιά εντελώς ΔΩΡΕΑΝ τα τελευταία 11 χρόνια !!!  Ψάχνοντας σχετικές πληροφορίες με το όνομά του στην google έμεινα άφωνη !!!!!
                                         
                                     Υπάρχουν τελικά ακόμη άγιοι ;

     Ο καρδιοχειρουργός Αυξέντιος Καλαγκός, ο καλύτερος μαθητής του Μαγκντί Γιακούμπ, αποτελεί ένα ζωντανό μήνυμα ελπίδας ότι η ανθρωπιά δεν έχει χαθεί ....

        «Θυμάμαι πριν από εννιά χρόνια είχα χειρουργήσει ένα δύσκολο περιστατικό στη Μοζαμβίκη. Ένα παιδί 3 ετών με καρδιακή ανεπάρκεια, το οποίο όμως απεβίωσε τρεις ημέρες μετά την επέμβαση και ενώ νοσηλευόταν στην εντατική μονάδα. Όταν πήγα να συζητήσω τις αιτίες του θανάτου με τη μητέρα του, έμαθα έκπληκτος ότι αυτή η γυναίκα ήταν έγκυος 7 μηνών και μόλις πριν από δύο μήνες είχε χάσει και τον σύζυγό της. Είχε, λοιπόν, πουλήσει τα πάντα για να μπορέσει να μεταφέρει το άρρωστο παιδί της από το χωριό στην πρωτεύουσα, στο ιατρικό μας κέντρο, ενώ ταυτόχρονα την είχαν εγκαταλείψει φίλοι και συγγενείς. Το κλάμα και ο πόνος αυτής της γυναίκας που δεν είχε χρήματα ούτε για να θάψει το παιδί της με έκαναν να καταλάβω, με τον πιο σκληρό τρόπο, τι σημαίνει ζωή. Της έδωσα αμέσως όλα μου τα χρήματα, όλο μου το μισθό και ζήτησα από τον διευθυντή του ιατρικού κέντρου να της δώσει δουλειά στο μαγειρείο της μονάδας, όπως και έγινε. Σήμερα είναι ευτυχισμένη. Γέννησε τελικά δύο παιδάκια και συνεχίζει μέχρι σήμερα να δουλεύει στο ίδιο κέντρο. 
  
              Η  ευτυχία της προσφοράς . Παρά το γεγονός ότι έχει βραβευτεί δεκάδες φορές από διεθνείς οργανισμούς και ιδρύματα, όπως ο ίδιος λέει, δεν έχει αλλάξει ούτε στο ελάχιστο τις συνήθειές του και το χαρακτήρα του: «Σας λέω μετά λόγου γνώσεως πως όλα αυτά τα χρόνια όσο ακριβώς προχώρησα σε επιστημονικό και σε φιλανθρωπικό επίπεδο, άλλο τόσο προσπαθώ να είμαι ταπεινός, και αυτό είναι το μεγαλύτερο ιδανικό στη ζωή». Τι κι αν έχει θυσιάσει το χρόνο του και την οικογενειακή του ζωή; Εκείνο που έχει σημασία -όπως λέει- είναι να είσαι χρήσιμος για τον διπλανό σου. Αυτό προσπαθεί να μεταλαμπαδεύσει και στα δύο παιδιά του - τις ελάχιστες ώρες που είναι κοντά τους. Όμως, ο Αυξέντιος Καλανγκός δεν έχει μόνο τον Κωνσταντίνο και τον Αλέξανδρο. Έχει σαν παιδιά του 9.000 φτωχά αγγελούδια που δεν είχαν πρόσβαση στη δημόσια και δωρεάν υγεία των χωρών που ζούσαν, στα οποία χάρισε αφιλοκερδώς το δικαίωμα να αναπνέουν και να μπορεί η καρδούλα τους να χτυπάει κανονικά.  Πόσο σπουδαίο είναι αυτό !!!!!


 
 
  Οταν ήμουν μικρός, εφτά χρόνων, ο πατέρας μου, παθολόγος στην Κωνσταντινούπολη, με έστελνε ν' αγοράζω την εφημερίδα, και μια μέρα του '67 είδα στο πρωτοσέλιδο το μεγάλο γεγονός της πρώτης μεταμόσχευσης καρδιάς, που έκανε ο Μπάρναρντ στη Νότια Αφρική. Λέω του πατέρα μου «όταν μεγαλώσω, θα γίνω χειρουργός, όπως αυτός». Βέβαια τότε, ήταν η έκφραση του εντυπωσιασμού μου κι ένα παιδικό όνειρο, μεγαλώνοντας όμως, ποτέ δεν αποχωρίστηκα αυτό το όνειρο...».

Οπουδήποτε στο κόσμο κι αν τον χρειαστούν, δηλώνει παρών. Δουλεύει δεκαοχτώ ώρες τη μέρα, όμως όπως λέει δεν κοιτάει ποτέ το ρολόι του.
Όταν ταξιδεύω για φιλανθρωπικό σκοπό, είμαι ικανός να χειρουργήσω περίπου πενήντα περιστατικά μέσα σε δέκα μέρες, για να αυξήσω τον αριθμό των παιδιών που περιμένουν μήνες και χρόνια να υποβληθούν σε επέμβαση ................

      Ένας  ΑΝΘΡΩΠΟΣ σαν αυτόν τον λαμπρό επιστήμονα που στους δύσκολους καιρούς που περνάμε μας υπενθυμίζει .....πόσο σπουδαίο είναι να είσαι Έλληνας !!!!

                                          Να έχετε μια υπέροχη μέρα
                                            
       Υ.Γ.   Σας αρέσει το χριστουγεννιάτικο lolipop ??? 

16 σχόλια:

  1. Παντα μας δινεις παραδειγματα ανθρωπων που κανουν την διαφορα στον κοσμο μας! Το χριστουγεννιατικο lollipop ειναι πολυ ομορφο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανάγνωσμα που σε κάνει να θες να χαμογελάσεις και να πάρεις δύναμη. Έτσι, να μαθαίνονται και τα καλά, γιατί από τα άλλα πήξαμε!

    Υ.Γ. Ωραίο το Χριστουγεννιάτικο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γι' αυτό την έκανα αυτή την στήλη . Χαίρομαι που σου άρεσε η αλλαγή...

      Διαγραφή
  3. Είχα διαβάσει στο ίντερνετ εδώ και πολύ καιρό για τον Άνθρωπο αυτό. Το γράφω με Α κεφαλαίο γιατί δυστυχώς σπανίζουν στην εποχή μας. Καλά έκανες και τον αναφέρεις εδώ σήμερα, για να γίνει το όνομά του ακόμα πιό γνωστό και να παραδειγματιστούν κι άλλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και εγώ με Α κεφαλαίο το έγραψα για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Χαίρομαι που σου άρεσε η αλλαγή μου . Την χρειαζόμουν. Να ξέρεις πως άκουσα την συμβουλή σου και μεγάλωσα τον τίτλο. Ευχαριστώ πολύ Δήμητρα μου...

      Διαγραφή
  4. Ξέχασα, πολύ όμορφη και γιορτινή η αλλαγή σου! Μας έβαλε σε γιορτινή διάθεση.

    (Δεν φαίνεται καλά το όνομα το blog σου πάνω πάνω. Μήπως να το μεγαλώσεις λίγο Γιωτάκι?)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το είχα διαβάσει το άρθρο αυτό! Πολύ καλά έκανες και αφιέρωσες αυτήν την ανάρτηση σ'αυτόν τον σπουδαίο άνθρωπο!
    Οσο για την γιορτινή αλλαγή, όμορφη και τσαχπίνικη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥ! μακαρι να παραδειγματιστουν και αλλοι απο αυτον τον ανθρωπο! Οσο για τη χριστουγεννιατικη αλλαγη ειναι... ΤΕΛΕΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ αλλά θα ήθελα και το όνομά σου. (αυτό το ανώνυμος εκεί πάνω με τσατίζει )

      Διαγραφή
    2. Καλώς σε βρήκα και γω!
      Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
      Μελιτινή - Μαρία

      Διαγραφή
  7. Kαλώς σε βρήκα Γιώτα!!!
    Ευτυχώς που υπάρχουν ακομα Ανθρωποι σαν αυτόν!!!!
    Καλό βράδυ,Δήμητρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αν και μπαίνω πρώτη φορά, οπότε δεν ξέρω πώς ήταν πριν το Blog σου, η χριστουγεννιάτικη εκδοχή του είναι υπέροχη! Πολύ χαρούμενη!
    Συγχαρητήρια τόσο σε εκείνον για το λειτούργημά του όσο και σε σένα που έψαξες, έμαθες και μας μεταφέρεις το έργο του! Οι αξιόλογοι άνθρωποι που κάνουν τη διαφορά στον κλάδο τους πρέπει να ακούγονται και δυστυχώς τα ευρέως γνωστά media δεν αναπαράγουν τέτοιες πληροφορίες (μάλλον τις θάβουν...).
    Καλημέρα και καλώς σε βρήκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολυ όμορφη αλλαγή κ πολυ ενδιαφέρουσα ανάρτηση !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ένα μεγάλο μπράβο αξίζει σε αυτόν τον άνθρωπο που αν και πετυχημένος γιατρός δεν έχασε ποτέ την ανθρωπιά του!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή