Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Θυμάμαι

         
               Όταν ήμουν μικρή, θυμάμαι κάθε ΤσικνοΠέμπτη να διασκεδάζουμε με την ψυχή μας . Οι γονείς μου, μαζί με μια μεγάλη παρέα ξεκινούσαμε για διάφορα ταβερνάκια να το τσικνίσουμε. Συνήθως οι άντρες ντυνόντουσαν γυναίκες ή νύφες ή γριές και οι γυναίκες τσιγγάνες , άντρες, μάγκες και άλλα ευφάνταστα. Κάποιες φορές οι μεταμφιέσεις ήταν τόσο επιτυχημένες, που δεν τους γνώριζες. Ερχόντουσαν μασκαράδες στα σπίτια μας και δεν μιλούσαν και εμείς προσπαθούσαμε να καταλάβουμε ποιοι ήταν. Ούτε να το διανοηθείς σήμερα να ανοίξεις την πόρτα σου σε κάποιον άγνωστο  μασκαρά. Τι όμορφα που ήταν τότε......


      Ο προορισμός μας ήταν η Πλάκα. Σαν κοριτσάκι μικρό που ήμουν, αυτό το μέρος μου φαινόταν μαγικό. Σαν να άνοιγες μια πόρτα και έμπαινες σε σελίδες παραμυθιού.....
         
     Εκεί άρχιζε ο "πόλεμος ". Ακόμα θυμάμαι τον πόνο από τις ροπαλιές. Πηγαίναμε κι εμείς με τα δικά μας πολεμοφόδια. Αφρούς χαρτοπόλεμο, ρόπαλα. Ένα μεγάλο πάρτυ. Όλοι μαζί γνωστοί και άγνωστοι σε ένα ξεφάντωμα. Λιγο αργότερα βρισκόμασταν σε κάποιο από τα κουτουκάκια με την ζωντανή μουσική και τρώγαμε τα κοψίδια μας μασκαρεμένοι. Καταλήγαμε να χορεύουμε μέχρι τα ξημερώματα. Όταν δεν υπήρχαν χρήματα, πηγαίναμε για σουβλάκια. Πάλι ωραία ήταν γιατί κάθε τόσο έμπαιναν στο μαγαζί μασκαράδες και έκαναν διάφορα χαζά στους πελάτες και γελούσαμε.


         Τόσο απλά και τόσο μα τόσο νοσταλγικά. Πραγματικά αναρρωτιέμαι τι αναμνήσεις θα έχουν τα δικά μας παιδιά σήμερα. Δεν υπάρχει ποτέ διάθεση για τίποτα. Όλοι πια έχουν χάσει κάθε
παιδικότητα.     
        Θυμάμαι πριν χρόνια που μια τσικνοΠέμπτη ξεσήκωσα την παρέα να ντυθούμε και να βγούμε με τα παιδιά μας και αφού φτάσαμε στο μαγαζί, μας κοιτούσαν σαν εξωγήινους. Το μαγαζί δεν ήταν καν στολισμένο και  κανείς άλλος εκτός από εμάς δεν φόραγε κάτι το αποκριάτικο...


  Η κρίση είναι απλά μια πρόφαση. Αυτή είναι η άποψή μου. Με την μιζέρια δεν λύνεται τίποτα. Πρέπει να διατηρήσουμε τα έθιμά μας και να χτίσουμε αναμνήσεις στα παιδιά μας. Είναι υποχρέωσή μας . Μην βαριέστε! Βγείτε στους δρόμους μασκαρεμένοι να ξορκίσουμε το κακό. Θα έρθει και το κέφι..Δεν χρειάζονται πάντα χρήματα.Με ένα σουβλάκι στο χέρι.  Ελάτε να τους βγάλουμε όλους ψεύτες.

                                              Καλή ΤσικνοΠέμπτη σε όλους σας

34 σχόλια:

  1. Αχ Γιωτάκι μου πόσο ζήλεψα την Πλάκα, τόσο μα τόσο όμορφη! Και έχεις δίκιο για όλα όσα ανήκουν στο παρελθόν. Κι αν δεν έχω φάει και δώσει ξύλο με ρόπαλο τς τς τς...
    Και ντυνόμασταν τόσο ωραία. Μπεκρήδες και χοντρές χαχα το καλύτερο!
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. A!ναι ρε συ Λίτσα. Μπεκρήδες και χοντρές πως τους ξέχασα. πολλά φιλιά και σε σένα !

      Διαγραφή
  2. Ετσι είναι ρε Γιώτα, έχεις απόλυτο δίκαιο. Αυτά λέω συνέχεια στον άντρα μου (που τον πιάνει θλίψη με τα οικονομικά) πως και με 2 ευρώ στην τσέπη μπορείς να περάσεις τέλεια, θέλει ξεκουβάλημα η κατάσταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι οι άντρες μας περνάνε μεγαλύτερο ζόρι από εμάς ίσως επειδή δεν μιλάνε να το βγάλουν από μέσα τους. όντως θέλει ξεκουβάλημα η κατάσταση..

      Διαγραφή
  3. Είσαι υπέροχη! Και μόλις με έπεισες να πάω το Σάββατο σε ένα μασκέ πάρτι για μεγάλους.όλη την εβδομάδα όλοι προσπαθούν να με πείσουν...εσύ τα κατάφερες! Σε ευχαριστώ για αυτή την ανάρτηση.Στην φωτο είστε ΘΕΟΙ!!!!!!!΄Τι κάνει ο Ζορό αγκαλιά με τον Σκουμπιντού;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Ζορό αγκαλιά με τον σκουμπιντου ζούνε τη ζωή τους και το παλεύουνε με τόση μιζέρια γύρω γύρω. Όσο για το πάρτυ...χαίρομαι πολύ που τελικά θα πας !

      Διαγραφή
  4. Αχ βρε Γιωτάκι, τί ξύλο έχουμε φάει στην Πλάκα. Τι μου θύμισες τώρα!!!! υπέροχες εποχές. Συμφωνώ μαζί σου σε όλα, δεν φταίει μόνο η κρίση, είναι η μιζέρια σαν στάση ζωής. Μπορείς να περάσεις υπέροχα ακόμα και με λίγα.
    Να σου πω την αλήθεια δεν μου αρέσει να μασκερεύομαι αλλά μου αρέσει να βλέπω μασκαράδες και να ντύνω τα παιδιά.
    Ο scooby doo αγαπημένος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν το περίμενα να μην μασκαρεέσαι εσύ ρε Δήμητρα.Να σου πω και την αλήθεια , σε είχα σιγουράκι. Φιλάκια αγαπημένη μου Δήμητρα

      Διαγραφή
    2. Είδες ε? Όλοι παθαίνουν πλάκα όταν τους το λέω. Είμαι ανάποδη βρε παιδί μου. Φιλάκια πολλάααααααα

      Διαγραφή
  5. Πολύ ωραίο αυτό που λες, χρειάζεται όμως νιάτα.... κυρίως στην ψυχή....
    Να περνάτε καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μένουμε πάντα παιδιά Φλώρα μου όσα χρόνια και αν περάσουν.Κυρίως στην ψυχή αλλιώς δεν παλεύεται...

      Διαγραφή
  6. Έχω χρόνια να ντυθώ! Θυμάμαι κι εγώ που πηγαίναμε στα σπίτια ή ερχότανε άλλοι φίλοι στα δικά μας και προσπαθούσαμε να τους καταλάβουμε. Φυσικά ούτε λόγος για να γίνει κάτι παρόμοιο στις μέρες μας! Δεν έχω και κατάλληλη παρέα για να τους ξεσηκώσω ή να με ξεσηκώσουν είναι η αλήθεια. Ίσως επειδή τίποτε δεν θα είναι ίδιο με τότε δεν θέλω να κάνω κάτι που να είναι απλά και μόνο για να ντυθούμε! Ας ντύνονται τα παιδάκια μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και εγώ να σου πω την αλήθεια έχω βαρεθεί να ξεσηκώνω τους άλλους αλλά αν περιμένα τους άλλους να κουνήσουν δεν θα έκανα ποτέ τίποτα

      Διαγραφή
  7. Αυτο με τις επισκεψεις στα σπιτια..που ανοιγαμε την πορτα μας και προσπαθουσαμε να μαντεψουμε ποιοι ηταν...τί γελιο που ριχναμε! τα παιδια μας δεν θα εχουν δυστυχως τετοιες αναμνησεις...
    Και δεν γινονται πια και μασκε παρτυ...ολοι φοβουνται μην χαλασουν το σπιτι τους..μαζι κι εγω τα τελευταια 3 χρονια γιατι βαρεθηκα πια να καλω συνεχεια και να μαζευονται ολοι και να κανουμε μασκε παρτυ κλπ και να μην τολμαει κανενας αλλος...μιζερια δυστυχως..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικά σε μασκέ πάρτυ έχω να πάω χρόοοοοοοοοονια. Μιζεριάσαμε ρε γαμώτο

      Διαγραφή
  8. Όταν ήμασταν μικροί πηγαίναμε μασκαράδες στα σπίτια, ήταν πολύ όμορφο έθιμο, τώρα ποιός να ανοίξει σε αγνώστους και είναι κρίμα! Έχεις δίκιο πάντως ότι είναι θέμα διάθεσης και όχι χρημάτων και τα παιδιά είναι σπουδαίο κίνητρο να ξεκουνηθούμε και να ξαναμασκαρευτούμε! Φιλιά και να περάσετε υπέροχες Αποκριές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε Ινάκι. Να περάσεις κι εσύ υπέροχα ότι κι αν κάνεις.

      Διαγραφή
  9. Αχ τι μου θύμισες τώρα!
    Πόσα χρόνια έχω να δω μασκαράδες να έρχονται στα σπίτια! Θυμάμαι όταν ήμουν μικρή που έρχονταν αμίλητοι και τους φοβόμουν μερικούς με άγριες στολές! Και κοιτούσα με περιεργέια μήπως δω κάποιο χαρακτηριστικό και βρω ποιος είναι!
    Και το να βγω Τσικνοπέμπτη και να δω μασκαράδες ούτε που θυμάμαι από ποτε! Έχουμε γίνει όλοι πολύ σοβαροί δυστυχώς! Και οι γονείς μας που κάποτε διασκέδαζαν έχουν βαρύνει πολύ πλέον από τα όσα γίνονται..
    Ευτυχώς στην μικρή μου πόλη κάνουμε ένα πολύ πετυχημέβο καρναβάλι και έχουμε 3-4 μερες που το γιορτάζουμε και βγαίνουν όλοι στην πλατεία ντυμένοι και διασκεδάζουμε με μουσική, μπύρες δωρεάν και σουβλάκια και συγκροτήματα! Αν δεν είχαμε κι αυτό άστα να πάνε! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και εγώ τους ψιλοφοβόμουν σαν παιδάκι τους άγριους. Οι γονείς μας κουράστηκαν αλλά εμείς δεν έχουμε δικαιολογία. Ποια είναι η πόλη που μας περιγράφεις; Φιλια και καλές απόκριες

      Διαγραφή
  10. Συμφωνώ με την τελευταία σου παράγραφο όσο δεν φαντάζεσαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάνε κάτι λοιπόν μεγαλειότατη και άλλαξε την μιζέρια γύρω σου. Φιλάκια

      Διαγραφή
  11. Συμφωνώ!!! Ας χαρούμε, ας γελάμε! Ας σταματήσουμε να μιζεριάζουμε! Έχουμε και πρόφαση αυτές τις μέρες των Αποκρεών!!!
    Όταν λέω πως θα ντυθώ "καρναβάλι" με κοιτούν με περιέργεια! Δεν πα να είμαι η μόνη! Εγώ θα ντυθώ!! χαχα!
    Υπέροχη η φωτογραφία της οικογένειας!! Ξεχώρισα τον Σκούμπι Ντου! χιχι!
    Καλό σ/κο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Υπέροχη ανάρτηση! Ταξιδιάρα σε άλλες εποχές..
    και ξεσηκωτική :) Τσικνοπέμπτες έχω κάνει τα πιο τρελά
    μεθύσια και τα πιο τρελά γενικότερα, είναι μέρα αγαπημένη !
    Καλό ΣΚ και καλό ξεφάντωμα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπισκοτάκι μου να είσαι καλά. Ευχομαι να μην σε μελαγχόλησα. να περάσεις κι εσ΄υ υπέροχα ότι και να κάνεις για το Σ/Κ. Hugs and Kisses Baby....

      Διαγραφή
  13. Μπράβο βρε κορίτσι, έτσι πρέπει να είμαστε! Τι ωραία που ήταν η Τσικνοπέμπτη τότε. Θυμάμαι κι εγώ τις παρέες με τα ρόπαλα που έτσι και σε έβαζαν στο μάτι δεν γλύτωνες με τίποτα, τους αυτοσχέδιους μασκαράδες (κλασικά οι άντρες ντυμένοι γυναίκες, μουρλια η τριχωτή γάμπα με καλσόν!!!).
    Χαίρομαι που έχω να τα θυμάμαι όλα αυτά, λυπάμαι όμως για τα παιδιά μου που δεν θα τα ζήσουν.
    Τι τέλειος ο Σκούμπι Ντου !!!!!!!!!!!!!!!!! Έχει ένα ύφος, όλα τα λεφτά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Όμορφη ανάρτηση γεμάτη νοσταλγία και αγαπημένες αναμνήσεις. Έχεις δίκιο ότι πλέον έχει χαθεί αυτή η διάθεση για παιχνίδι και μασκαρέματα. Ίσως γιατί στις μέρες μας χάθηκε η ξεγνοιασιά. Στο χέρι μας είναι όμως να την επαναφέρουμε!
    Καλές Απόκριες να έχετε οικογενειακώς!
    Υ.Γ. Ο Σκούμπι τέλειος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. εγω τόσα χρόνια ψιλοντρεπόμουν να μασκαρευτω,αλλά εδω μου βγηκε ενας άλλος εαυτός!μάλλον μου στέλνεις την αυρα σας χαχαχα ...τέλειοι είστε!!!!!ο ξιφοφόρος είναι έτοιμος για μάχη χαχαχα φοβάμαι ,φευγω γρήγορα απο εδω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ωραίοιοιοι εμείς ντυνόμαστε και φέτος που μόλις έχω γεννήσει έχω σκάσει που δεν μπορούμε να πάμε κάπου!!φιλία και καλή διασκέδαση σε όποιον μπορεί!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πολύ ωραίες οι αναμνήσεις σου, γεμάτες γλύκα και νοσταλγία! Καλώς σε βρήκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις και ένα βραβείο δωράκι! Κόπιασε από το blog μου να το πάρεις!

      Διαγραφή
  18. αχ τι καλα που περνατε! σουπερ!!
    σε περιμενει βραβειακι:
    http://talibanoulla.blogspot.gr/2013/03/blog-post_13.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλώς σε βρήκα! Ο μικρός μασκαράς είναι ολα τα λεφτά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή