Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Ιερά Εξέτασις........

                                ΠΑΙΔΕΣ ΕΝ ΚΑΜΙΝΩ. Μελετάνε τα φετινά, λες και θυμούνται τα περσινά. Πρωί, ζέστη, 35 βαθμοί, μέσα στο νερό. Έξω από τονερό επίσης. Υπνηλία. Η τηλεόραση παίζει ερήμην. Δύο χαρωπές μαγειρεύουν σπανάκι πουρέ. Τι του λείπει του ψωριάρη στις 10 το πρωί; Το σπανάκι πουρέ !

 Οι χαρωπές λένε τα υλικά, ανακατεύουν τα κατσαρολικά, χτυπάνε τα μείγματα. Στο τέλος, έτσι άσχετο, στο αλλούτερο , στο ξεκούδουνο το εντελώς, πετάνε κι ένα διεκπεραιωτικό : " Καλή επιτυχία στα παιδιά που δίνουν εξετάσεις ! "





Να αστράψω μια στη μούρη, να σου πω εγώ, κουκλάρα μου δίμετρη, που η μόνη σχέση που έχεις με παιδί είναι όταν στρίβεις στο λούνα παρκ για να πας στο σπίτι σου. " Πότε θα γίνω μάνα !" Γίνε μάνα, όχι γίνε , αν σου βαστάει! Άντε μπράβο, να δεις τη γλύκα!

" Καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά που δίνουν εξετάσεις !" Δεν γίνεται, αγάπη μου αυτό!Αυτό το σίχαμα που λες- με μαθηματική ακρίβεια- είναι ανέφικτο! Δεν μπορούν να έχουν καλή επιτυχία όλα τα παιδιά. Κάποια θα έχουν καλή επιτυχία, κάποια θα έχουν μέτρια και κάποια θα έχουν κακή και ψυχρή αποτυχία !

Τα εφηβικά δωμάτια γεμίζουν πορτοκαλάδες, βιταμίνες και ΑΧΡΗΣΤΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ. Βιβλία, τετράδια, σημειώσεις, ντοσιέ, ημίτονα, συνημίτονα, Ηρόδοτοι. Επαναλήψεις των επαναλήψεων, υπολογισμοί επί υπολογισμών.Παιδεία, παιδιά!
Ο σουρεαλισμός σε όλο του το μεγαλείο!Και το γελοίο δεν είναι αυτό, το γελοίο είναι ότι το παίζουμε ότι είμαστε άπαντες νορμάλ και καλά.Αυτολογοκρίνομαι συνέχεια. Μην πιέσω, μην καταπιέσω, μην κατασκοπεύσω. Τις κάνω γαργάρα τις ερωτήσεις: Διάβασες;Δεν διάβασες; Έγραψες; Δεν Έγραψες;Τα ήξερες; Δεν τα ήξερες; Τι έπεσε;





Συγγνώμη γιατί δεν το καταργούνε κάποτε αυτό το πράγμα; Αυτό το μαρτύριο της σταγόνας, αυτό το άσκοπο , το ψυχοφθόρο! Γιατί δεν του δίνουν μια ξανάστροφη να πάει από κει που 'ρθε;Αφού κάθε τρεις μήνες κάνουν γραπτά διαγωνίσματα. Βάλε και τα πρόχειρα, βάλε και τα προφορικά, υπολόγισε εκεί τη σούμα του παιδιού να τελειώνουμε. Όχι που τα τσακίζουμε- φτου πάλι από τηναρχή τόμοι ολόκληροι. Γιατί ποιος ο λόγος;(Γιατί ο πατέρας μου οραματίστηκε μια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση χωρίς εξετάσεις. ακόμα και στο Πανεπιστήμιο, έλεγε, ας γίνεται συμψηφισμός της βαθμολογίας των δύο τελευταίων τάξεων )

Πρωί, Ζέστη. Τα παιδιά την ιδρώνουν την φανέλα, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Ο δικός μου ρίχνει νερό στο αλαλιασμένο του κεφάλι.Πως να τον ανακουφίσω;Να μην βάλω κλιματισμό αν ξεράνει την ατμόσφαιρα.Καλύτερα να σιγοψήνεται ο γιος μου σ'αυτό το καμίνι της παράνοιας. Παίδες εν καμίνω. Μελετάνε τα φετινά λες και θυμούνται τα περσινά.

http://www.lifo.gr/uploads/image/383908/exoumeenakosmo.dzxi4226xcoc8scskck480cs0.6ylu316ao144c8c4woosog48w.th.jpeg


Διαβάζουν. Ασταμάτητα, αγχωτικά, διαβάζουν. Και διαβάζουν. Και διαβάζουν.Και μετά αναρρωτιόμαστε εμείς γιατί μισούνε το διάβασμα!



 Απόσπασμα από το  υπέροχο βιβλίο της Έλενας Ακρίτα : Χτυποκάρδια στο κρανίο

               
                      Τελικά οι  Πανελλήνιες εξετάσεις ξεκίνησαν στην ώρα τους.
                Καλή Επιτυχία και καλό κουράγιο στα παιδιά . Γονείς ψυχραιμία !


                                                            Γιώτα

19 σχόλια:

  1. Καλό θα ήταν να μπαινανε χωρίς εξετασεις αν μου ελεγε κανεις οτι δεν θα εμπαιναν και βαθμοί σικέ. Γιατί δεν μπορει να μην έχεις γραψει ποτέ πάνω από τη βάση και ο μικρότερος βαθμος σου να είναι 18! Και προφανως μιλάω για αληθινή περιπτωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μια χαρά τα γράφει η Ακρίτα και εσύ. Αλλά λύσε μου μία απορία βρε Γιώτα μου. Το "Να αστράψω μια στη μούρη, να σου πω εγώ, κουκλάρα μου δίμετρη..." εσύ το είπες ή η Ακρίτα;

    Χρόνια πολλά! Χριστός Ανέστη! Tο λέμε καθυστερημένα, αλλά μπορούμε να το λέμε μέχρι του Αγ. Πνεύματος :)

    Φιλιά!
    Ασπασία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Ακρίτα το είπε βρε Ασπασία μου. Δεν της το 'χες; Χρόνια Πολλά κούκλα μου και όλα τα καλά για εσένα και την όμορφη οικογένειά σου...

      Διαγραφή
  3. Αχ πολύ σωστά τα λες...τέτοιες μέρες θυμάμαι τις δικές μου Πανελλήνιες και με πιάνει σύγκρυο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν θέλω να πω τίποτα γιατί μόνο ένταση μπορώ με τα λόγια μου να προσθέσω και περίσσιο άγχος.
    Ποτέ δεν έζησα ξένοιαστα αυτές τις μέρες των Πανελληνίων γιατί νιώθω σαν να δίνουν κάθε χρόνο εξετάσεις τα δικά μου παιδιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αχ, αυτές οι εξετάσεις! Κουράγιο σε παιδιά και γονείς μαζί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ακόμη και τώρα που έχουν περάσει πόσα χρόνια βλέπω τις πανελλήνιες στον ύπνο μου.
    Εφιάλτης. Μου έχει αφήσει ψυχολογικά.

    Καλή επιτυχία στα παιδιά όλης της Ελλάδας και μην ξεχνάτε..το μέλλον σας δεν καθορίζεται από αυτές!

    φιλιά Γιώτα:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτές οι εξετάσεις είναι απο τα πιο ψυχοφθόρα πράγματα και ειλικρινά -ιδίως στην σημερινή κοινωνία καιτις ανάγκες της- απορώ αν και τί προσφέρουν! πτυχία κενά...

    Καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά και καλή επιτυχία και στους γονεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κενά πτυχία, όπως τα λες, αλλά καλή επιτυχία στους γονείς γιατί βρε Μάχη μου;

      Διαγραφή
  8. Γιώτα μου γράφτηκα στο μπολγκοσπιτάκι σου γιατί μου άρεσε πολυ..και τα θέματά του και οι προβληματισμοί του!Χάρηκα επίσης που είσαι από την Κρήτη που λατρεύω..Θα χαρώ να σε δώ στο μπλόγκ μου να σε τρατάρω ποίηση και μουσική!!καλό βραδάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Θυμάμαι τις εξετάσεις και ιδρώνω!!!
    Ως μάνα δεν τα έχω ζήσει ακόμα αλλά που θα πάει, θα έρθει κι αυτή η ώρα.
    Μαζεύω δυνάμεις Γιωτάκι!
    Η γραφή της Ακρίτα κοφτερή και αληθινή. Μιλάει εκ πείρας.
    Καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Συμφωνώ με την Ακρίτα. Υποστηρίζω το σύστημα της εισόδου όλων των παιδιών στο πανεπιστήμιο κι έπειτα το ξεκαθάρισμα να γίνεται εκεί, όπως γίνεται και σε άλλες χώρες βλ. Γαλλία. Θέλεις να γίνεις γιατρός; Εντάξει μπες στην ιατρική πουλάκι μου, κι αν τα βγάλεις πέρα εκεί με τις εργασίες και τις παρακολουθήσεις, μπορείς να συνεχίσεις. Υπάρχουν λύσεις. Πολλά πρέπει να αλλάξουν. Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η κόρη μου γράφει (δευτέρα λυκείου)και συνάμα κοιτάμε και για φροντιστήριο κατεύθυνσης. Χρειάζεται όπως είπες ψυχραιμία. Σαν παιδί δεν με πίεσαν ποτέ οι γονείς μου και φροντίζω να κάνω το ίδιο. Οι πανελλήνιες δεν είναι και το καλύτερο σύστημα εξέτασης, ούτε η αποτυχία σε αυτές, είναι το τέλος του κόσμου. Ας κουλάρουμε λίγο και ας φροντίσουμε να κάνουμε την ζωή τους πιο εύκολη. Μαμάδες, στύψτε καμιά πορτοκαλάδα, πείτε κανένα καλό λόγο και αφήστε τις ερωτήσεις τύπου, "διάβασες?" Και να μην διάβασε, δεν πρόκειται να σας το πει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εμενα οι γονεις μου δεν με πιεσαν ποτε..παντα με ελεγαν να κανω οτι πιστευω ειναι το καλυτερο..
    Αλλα αγανακτω οταν σχεδον ολη μου η ζωη κρινεται απο τις Πανελληνιες! ειναι απαράδεκτο!
    φιλακια,
    Τζοβάννα
    http://thelondoniangirl.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. καλησπέρα.Ενα βραβειάκι σε περιμένει εδώ http://stvassoyahoogr.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αγχώθηκα και γω λιγο ...εχω την βαφτιστηρα μου που δινει για δευτερη φορα πανελληνιες και θελει ...νομικη..δυσκολα τα θεματα αλλα ας ελπιζουμε!
    Γιώτα χιλια δυο γινονται στην παιδεια ...λάθη πολλά που τα αναγνωριζουν και οι ''γνώστες''......
    μακαρι να αλλάξουν μυαλά και να γινει κατι καλυτερο για τα δικα μας παιδια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλημέρα! Μόλις σε επέλεξα για το βραβείο υπέροχου blog! Πέρνα από το blog μου να το παραλάβεις! http://cretamumchristina.blogspot.com/2013/06/blog.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή