Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ

                   Αυτό τον καιρό όπου και να κοιτάξεις στο internet βρίσκεις τόσες υπέροχες ιδέες για να στολίσεις το σπίτι σου που πραγματικά τρελαίνεσαι.Τόσο όμορφες εικόνες σου βομβαρδίζουν το κεφάλι που δεν ξέρεις ποιες να πρωτοδιαλέξεις. Μια καινούργια μόδα που πάντα μου άρεσε είναι τα ημερολόγια αντίστροφης μέτρησης για την μέρα των Χριστουγέννων. Ναι, είναι αμερικανιά, το ξέρω, αλλά από αυτές τις ωραίες όμως αμερικανιές , που προσωπικά λατρεύω ! Για κάποιον λόγο όμως όλο και το αναβάλλω. Βλέπω όμως οτι σιγά σιγά αυτή η παράδοση, έχει έρθει και στα ελληνικά σπίτια. Από τόσα ημερολόγια που είδα, ξεχώρισα αυτά που έφτιαξε η γλυκιά Λίτσα, το ελληνικό που έφτιαξε  η απίστευτη Σοφία αλλά αγάπησα ιδιαίτερα αυτό που έκανε το Κατερινάκι από το Ανθομέλι 

Ανθομέλι




                Μάλιστα επειδή δεν προλαβαίνω να το ετοιμάσω για φέτος για διάφορους λόγους , μπαίνει στα to do list για του χρόνου. Τα πιτσιρίκια μας θα ξετρελαθούν.

             Μου αρέσουν πάρα πολύ οι οικογενειακές παραδόσεις. Ακόμα κι αν δεν υπάρχουν , μου  αρέσει να τις δημιουργώ. Θέλω όταν τα παιδιά μας μεγαλώσουν να έχουν να θυμούνται. Τελικά είμαι πολύ ρετρό τύπος. Για παράδειγμα, το προηγούμενο Σάββατο, στολίσαμε το δέντρο μας για 8η συνεχή χρονιά σε μια γιορτή που έχει γίνει θεσμός ! Στολίσαμε , διασκεδάσαμε όσο δεν πάει εκείνη την μέρα, φάγαμε , ήπιαμε και το ευχαριστηθήκαμε με την καρδιά μας. Τώρα τα βράδια στο σπιτάκι μας εχουν μια άλλη ζεστασιά με κεριά αναμένα, παίζοντας επιτραπέζια και τα λαμπάκια στο δέντρο να αναβοσβήνουν......


                Σχεδόν όλες κάναμε γενική στα σπίτια μας , στολίσαμε ή ίσως κάποιοι τώρα να ξεκινάτε να στολίζετε. Βρίσκουμε συνταγές , φτιάχνουμε μπισκοτόσπιτα, μελομακάρονα, κουραμπιέδες, ψάχνουμε ιδέες για δώρα στους αγαπημένους μας και ετοιμαζόμαστε μέσα στην τρέλα της καθημερινότητας, να υποδεχθούμε την πιο ωραία γιορτή του χρόνου. Τα αγαπημένα Χριστούγεννα !!!!! Αλήθεια όμως , είναι αυτό το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων ; Άυτά συμβολίζει η γέννηση του Χριστού;  Μήπως ξοδεύουμε πολύ χρόνο σε όλα τα παραπάνω και έχουμε χάσει την πραγματική ουσία; Η γέννηση του Θεανθρώπου γιορτάζεται με σκοπό να μας διδάξει την αγάπη, να ζεστάνει τις καρδιές μας, να φωτίσει τις ψυχές μας και να μας κάνει καλύτερους ανθρώπους !



            Τα παιδιά μας μετρούν με λαχτάρα αντίστροφα μέσα από τα ημερολόγια που προανέφερα για την μέρα των Χριστουγέννων με σκοπό την στιγμή που ο Αη Βασίλης θα τους φέρει το δώρο που του ζήτησαν. Για τα περισσότερα μικρά παιδιά η μέρα αυτή σημαίνει δώρο. Το ίδιο και για τα δικά μου. Ο Χριστός που είναι και το τιμώμενο πρόσωπο της ημέρας, περνάει σε δεύτερη μοίρα. Καμιά αναφορά. Τα παιδιά επικεντρώνονται μόνο στην ιδέα του δώρου (στην ύλη ) με συνέπεια να χάνεται το πραγματικό νόημα της  γιορτής .Σαν μητέρα αυτό από πέρισυ είχε αρχίσει να με ενοχλεί έντονα. Μέχρι που πέρισυ μου είχαν στείλει το παρακάτω video το οποίο είχα ανεβάσει εδώ


             Ένα video που δείχνει καθημερινούς ανθρώπους που κάνουν μικρές πράξεις καλοσύνης . Αυτό λοιπόν το video μαζί  με τα υπέροχα ημερολόγια των κοριτσιών, έγιναν η αφορμή  για να δημιουργήσουμε μια νέα οικογενειακή παράδοση : ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ           

             Κάθε μέρα από σήμερα και μέχρι τα Χριστούγεννα, θα κάνουμε την καλή πράξη της ημέρας και θα την καταγράφουμε με μια σύντομη ανάρτηση και μια σχετική φωτογραφία . 25 μέρες, 25 πράξεις. Τα παιδιά είναι ήδη κατενθουσιασμένα. Έχουμε ήδη σκεφτεί το τι θα κάνουμε σήμερα και το περιμένουν πως και πως.

              Τι λέτε να το κάνουμε παρέα; Το ξέρω οτι έχετε πολλά να κάνετε μα ακόμη κι αν δεν προλαβαίνετε με καθημερινές αναρτήσεις, μπορείτε να τις γράφετε μαζεμένες. Ακόμα και αν δεν έχετε blog στείλτε μου με mail στο yiotamar@gmail.com ή στην σελίδα μου στο  facebook . Ελάτε να διδάξουμε στα παιδιά μας την χαρά της προσφοράς. Το νόημα της αγάπης.

              Ελάτε για 25 - και όχι μόνο- μέρες να κάνουμε τον αυτό τον κόσμο λίγο καλύτερο ! Σας περιμένω..........


                             Πάει κι ο Νοέμβρης. Μπήκαμε στην τελική ευθεία . Χρόνια πολλά Αντρέα και Αντριάναόσες . Καλη σας μέρα lolipops :)))

13 σχόλια:

  1. Γιώτα καλημέρα! :) Σε ευχαριστώ πολύ για την αναφορά και για το "απίστευτη" :D
    Έχεις τόσο δίκιο για το ότι η γέννηση του Χριστού περνάει σε δεύτερη μοίρα και τα τελευταία χρόνια έχω τον ίδιο προβληματισμό. Νομίζω όμως ότι κάτι έχει αλλάξει γύρω μας. Με αφορμή την κρίση, βλέπω ανθρώπους που άλλαξαν μυαλά...για να δούμε
    Η ιδέα σου μου αρέσει και θα συμμετάσχω, αλλά με βλέπω με μαζεμένες καλές πράξεις σε 1-2 αναρτήσεις τη βδομάδα. Θα προσπαθήσω για καθημερινή αλλά δεν το υπόσχομαι :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πολύ όμορφη ιδέα Γιώτα μου!! και του χρόνου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα Γιώτα! Μου αρέσει πολύ η ιδέα σου, αλλά ειλικρινά δεν ξέρω αν μπορώ να ανταποκριθώ καθαρά από θέμα χρόνου. Τρέχω απίστευτα τον τελευταίο καιρό. Το πιο πιθανόν είναι να μαζέψω σε μία ανάρτηση τις καλές πράξεις που θα έχουμε κάνει μέχρι τα Χριστούγεννα, αλλά αυτό το καθημερινό είμαι σίγουρη ότι δε θα το προλαβαίνω. Αν γράψω την ανάρτηση αυτή που λέω, τότε θα κάνω σίγουρα αναφορά στην ιδέα σου Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι όμορφη και ουσιαστική ιδέα! Για κάθε μέρα μου είναι δύσκολο αλλά ελπίζω να τα συγκεντρώσω στο τέλος! Φιλιά στα γλειφιτζουρίνια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γιωτάκι μου η ιδέα σου είναι πολύ τρυφερή και πραγματικά ξεχωριστή. Άπειρες καλές πράξεις στις άγιες αυτές μέρες. Κάτι σαν pay it forward.
    Με τα παιδιά και τον αντρα μου προσπαθούμε καθημερινα να κάνουμε καλές πράξεις. Μαλιστα προχτες και ενω ημουν μονη με τα παιδιά εξω, βοηθησαμε μια γιαγια κι ενα παππου σε κατι. Μπαινοντας στο αμάξι λέω στα παιδιά "κάναμε μια ακομα καλη πράξη σήμερα. Θα πάμε στον Παράδεισο". Και μου λέει ο γιος μου "ο μπαμπάς δεν θα έρθει;" Χα χα χα. Επειδη δεν ηταν μαζι μας εκεινη την ώρα και δεν συμμετείχε στην καλη πράξη αναρωτήθηκε ο καήμενος:)
    Να σου προτείνω μια αλλη ιδέα γιατι εγω προσωπικά αισθάνομαι άβολα να κανω ανάρτησεις με τις καλές μου πράξεις; Να σου στέλνουμε με email την καλή πράξη που έκανε ο καθένας μας καθημερινά και εσύ να τις ανεβάζεις ανώνυμα, δίνοντας έτσι ιδέες και σε άλλους πώς μπορούν να βοηθήσουν συνανθρώπους τους. Μη νομίζεις, καμιά φορά κολλάει το μυαλό και όλοι νομίζουν πως μονο χρηματικά μπορουν να βοηθησουν καποιον, όταν υπαρχουν εκατοντάδες τρόποι.
    Είδα το uno που παίζετε και εσείς!! Και εμάς ειναι απο τα αγαπημένα μας. Πρόσφατα πήραμε το uno spin και εχει πολύ σασπένς:)
    Φιλάκια πολλά γλυκό μου Γιωτάκι μεγαλόκαρδο και δοτικό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το κάνε το καλό και ριξτο στον γιαλό είναι μεγάλη αρχή και το τηρώ όποτε το κάνω. Στο συγκεκριμένο όμως "ημερολόγιο " έχει να κάνει με το συμβολισμό των ημερών. Αν όμως κάποιος ντρέπεται για τις καλές του προθέσεις, όπως εσύ ας μου το στέλνετε μέσω mail κι εγώ θα το προωθώ.Φιλάκια Δημητρούλα μου και να μην ντρέπεσαι για τα καλά που κάνεις.

      Υ.Γ. Πολύ χαίρομαι που στον Παράδεισο θα είμαστε παρεούλα

      Διαγραφή
    2. Θέλεις θέα θάλασσα ή θέα αστέρια, εκεί ψηλά να κάνουμε κράτηση;;; Χα χα χα
      Την ιδέα σου την υποστηρίζω με 1000, το ξέρεις και σε καμία περίπωση δεν την κρίνω. Εχει να κάνει με δική μου συστολή.
      Φιλιά πάρα πολλά αδυναμία μου εσύ γλυκιά!!!

      Διαγραφή
  6. Γιωτουλα ωραία ιδέα!φετος δε το βλεπω αλλα του χρόνου θα ακολουθήσω σίγουρα!και το videaki πολυ συγκινητικο.στελα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ευχαριστώ Γιωτάκι μου καλό! Να περάσετε όμορφα αυτές τις μέρες!
    Είναι υπέροχη η ιδέα σου!
    Καλό μήνα κοριτσάκι μου, ο μήνας των καλών πράξεων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ ωραία ιδέα!!! Αν και τον τελευταίο καιρό έχω σταματήσει τις πολλές αναρτήσεις, προσπαθώ να μπω ξανά στο παιχνίδι!!! Θα προσπαθήσω, αλλά το καθημερινό είναι λίγο δύσκολο... ξεκίνα να δούμε κιόλας να πάρουμε ιδέες!!!!
    Καλό μήνα, να έχουμε όλοι τις καλύτερες γιορτές, με υγεία ευτυχία και ζεστή καρδιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα και καλό μήνα!
    Πριν από 8 μήνες είχα δημοσιεύσει μία παρόμοια ιδέα, μέσω ενός βραβείου-κινήματος με τη μόνη διαφορά ότι δεν χρειάζεται να δημοσιευτεί.. αρκεί να γίνει.. Νομίζω πως τέτοιες πράξεις δύσκολα φωτογραφίζονται γιατί χάνουν το νόημά τους, δεν μπορείς να μεταφέρεις την βαθειά ουσία τους ούτε εκείνη την στιγμή θα διακόψεις για να το φωτογραφίσεις.. Μπράβο σου που το σκέφτηκες! Όσο μπορούμε να στηρίζουμε τον κόσμο γύρω μας και να κάνουμε ο ένας πιο εύκολη την ζωή του άλλου.. όχι μόνο τώρα στις γιορτές αλλά κατά την διάρκεια όλου του χρόνου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημέρα Γιώτα μου! Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την αναφορά! Έχω δει εδώ και μέρες την ανάρτησή σου και δεν έχω ευκαιρήσει για να σου γράψω με άνεση!
    Η αλήθεια είναι ότι με προβλημάτισε θετικά! Δεν μπορώ να σου υποσχεθώ ότι θα συμμετέχουμε γιατί ο χρόνος είναι περιορισμένος αλλά θα το κοινοποιήσω σίγουρα!
    Χτες πήγα για κάτι ψώνια και στον γυρισμό σταμάτησα σένα φανάρι απ όπου περνάω πολύ συχνά και είναι κάποιος που θέλει να καθαρίσει τζάμια. Συνήθως του λέω όχι γιατί το αυτοκίνητό μου είναι πάντα βρώμικο (χιχι), αλλά και γιατί δεν μου αρέσει αυτή η κατασταση με τα φανάρια που δεν ξέρεις ποιος λέει αλήθεια και ποιος ψέματα! Χτες πουλούσε χαρτομάντηλα. Το φανάρι είχε ουρά κι εγώ του είπα και πάλι όχι. Μου χαμογέλασε αληθινά! Κι εκείνη τη στιγμή ως δια μαγείας κάτι έλαμψε μέσα στο μυαλό μου! Ήσουν εσύ η νεράιδα lolipop! Με έπιασε το επόμενο φανάρι, κι εγώ το φώναξα και αγόρασα χαρτομάντηλα λέγοντάς του ότι του τα δίνω επειδή είναι χαμογελαστος! Έτσι μου βγήκε! Για άλλους μπορεί αυτό να είναι κάτι λίγο. Για μένα ήταν κάτι που με γέμισε εκείνη την στιγμή. Σ ευχαριστώ!
    Kathy by anthomeli

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλά Χριστούγεννα Γιώτα :-)
    Δύσκολο έργο επιλέξατε.
    Το Καλό είναι διακριτικό, δεν διαφημίζεται.

    Γίνονται πολύ περισσότερα καλά από όσα λέγονται και συνήθως λέγονται από τρίτους.
    Ένα είναι βέβαιο, όταν κάνεις το Καλό, παίρνεις μεγάλη Χαρά, όπως η kathycallie που για ένα χαμόγελο άλλαξε η μέρα της.

    Όσο δίνεις τόσο παίρνεις. Συμφέρει πρώτα απ' όλα στα ψυχή μας. Η ανταμοιβή είναι επί τόπου.

    Καλά Χριστούγεννα σε όλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή